Hem Bengaliska Viken 1952
Bengalisak Viken 1952 PDF Skriv ut E-postadress
Skrivet av MĂ€sterlotsen Jarl Lindh   
2011-06-20 06:44

Minnen frÄn Bengaliska viken 1952.

Just hemkommen frÄn fjÀrran östernresan och nÄgra trevliga minnen frÄn Indiens östra kust. Chittagong var vÀndpunkten pÄ Indienresan denna gÄngen.Den lÄga kusten gjorde att nÀr de friska stormarna kom,utan minsta förvarning,mÄste fartyget flyttas ut pÄ redden till ankars. Detta förekom mÄnga gÄnger under den mÄnaden vi befann oss dÀrstÀdes.Efter att lasten utav ett stort parti jute i balar tagits ombord ,fortsatte resan till Rangoon,dit vi ankom och fick fira det Buddistiska nyÄret under PÄskhelgen dÀr.Det var faktiskt andra gÄngen samma Är som vi firade nyÄr. HÀr fick vi nu tillfÀlle att besöka den fantastiska och vÀrldsberömda pagoden,Shwe Dagon frÄn 500-talet f.Kr.en verkligen imponerande upplevelse. Resan nu ifrÄn Burma till en mindre plats pÄ den Indiska ostkusten. Namnet pÄ denna hamnstad Àr Visakhapatnam och ligger omgÀrdad av jÀttehöga berg och dÀrtill olidligt hett nÀr solen stod i zenit.

Ett antal större fartyg lÄg inne för bunkring av kol för Ängdriften.Vi ordnade dÀr en fotbollsmatch under besöket,laget vi utmanade bestod till största delen av ett barfota gÀng smÄvÀxta pojkar.Vi stÀllde dÀremot upp med rejÀl utrustning med dubbar i pjÀxorna.Planen dÀr vi mötte upp var otroligt tuvig och otillgÀnglig Matchen blev dÀrför för oss mycket svettig mot dessa snabba indier.och vi förlorade dÀrtill med 8--o. Lastningen pÄgick för övrigt i rask takt och snart var klart för avgÄng, och nu till en ankarplats pÄ pepparkusten ,tÀtt intill Madras.

PÄ redden utanför den stora staden Madras intogs en stor kvantitet svartpeppar i sÀckar,med dist.Göteborg.Lasten kom ut med prÄmar och förtöjdes pÄ vÄra utsidor under det att lastningen pÄgick Àven nattetid.Vid tillfÀllet ifrÄga hade jag till uppgift att rigga ut lampor för belysning till jobbarna i prÄmarna.Under mörkets timmar försökte jag att fÄnga upp nÄgon art av sjöormar som kom upp frÄn djupet och lade sig stilla vid lampornas starka sken.Till utseendet voro de platta och helt vita,ca sextio sentimeter lÄnga. DessbÀttre misslyckades jag med denna bedrift, eftersom det senare kom till min kÀnnedom att de var vÀldigt giftiga.

Dagen dÀrpÄ nÀr lastningen fortfarande pÄgick,uppenbarade sig plötsligt nÄgra pojkar simmande helt i nÀrheten av fartyget. Tydligen goda simmare men otroligt hungriga. De ropade och tecknade om att fÄ nÄgonting att Àta. VÄran mÀssuppassare uppfattade deras önskan och hÀmtade skivat fransbröd och kastade ut i vattnet,dÀr det snabbt plÄckades upp. Sjövattnet kramades ur och dÀrefter direkt i mun. Efter den mÄltiden tog de ett glatt farvÀl och simmade in till land igen.

Ett ytterligare nÄgot lite mera dramatiskt minne utspelades vid avgÄngen frÄn ankarplatsen utanför Madras.Vinscharna, dvs.hissanordningarna sköttes nÀmligen av infödingarna alltid,vid lastning och lossning i hamnarna hÀr,det resulterade ofta i att hissvajrarna kom fel pÄ vinschrullarna och mÄste sÄlunda spinnas om. Jag i min iver tog risken att utföra detta momentet ensam,vilket ju inte var tillÄtet. Nu hade jag dragit ut vajern sÄ lÄngt som det var möjligt och körde igÄng vinschen pÄ minsta hastighet. Det gick riktigt bra i början,men snart nog fastnade jag i en rejÀl oreda med törnar och hade inget annat alternativ utan att följa med till den roterande vinschtrumman. Jag stod fortfarande pÄ benen och beredde mig pÄ att stoppa vinschen nÀr jag kom till stopplÀget. NÄgot som jag inte hade observerat var att kaptenen stod pÄ bÄtdÀck och var helförbannad för tilltaget som det nu utspelades. En rejÀl varning fick jag för dessa rysande minuter han fick uppleva under min fÀrd, som han trodde skulle sluta riktigt illa.

Resan med alla minnen frÄn fjÀrran östern avslutates med avmönstring i Göteborg. DÀrefter en fin semestar pÄ hemorten..


MĂ€sterlots Jarl Lindh

 

 

LÀs mer om Jalles Àventyr klicka pÄ lÀnken

http://www.sjofartsmuseet.n.nu/min-historia

Senast uppdaterad 2014-09-15 09:39
 

Östra Hamnsidan i Karlshamn

ostra_hamnen.jpg

BĂ€rgad keps

MÀsterlotsen Jarl Lindh lÀmnade över en liten trevlig gÄva till oss pÄ Blekinge Sjöfartsmuseum,en sjömans keps som tappades i havet frÄn en person pÄ en engelsk fregatt under ett flottbesök i Karlskrona under tidigt sjuttiotal.LotsbÄtens personal " bÀrgade" kepsen och fick behÄlla den som bÀrgarlön!! DÀr den togs tillvara av Jarl Lindh som vÄrdat den under alla Är har nu skÀnkt den till vÄrt museum. Tack sÄ mycket Jalle för en trevlig gÄva.

Borre

borre.jpg

eXTReMe Tracker